Plopperdeplop

Als je een puber wordt verandert er van alles.

Als je ouder van een puber bent verandert er ook van alles. Verwachte reacties blijven uit, niet verwachte reacties daarentegen komen te onpas binnen. Is het niet het geluid van een mobiel, dan komt het wel uit haar mond. Een aanhoudende stroom onbestemd zenuwslopend gezoem en geneurie.

En hoor je een tijdje niets, klinkt vanuit dat niets hier soms opeens de verzuchting vanaf de bank: “Laat me nu toch gewoon even mezelf zijn ja”.

En wanneer ik iets doe wat om onduidelijk redenen vreemd is in de ogen van puber hoor ik voor de zoveelste keer: “dat faalt!” of “tssss…” met een veelbetekende blik erbij. Een blik die kan veranderen in een taxerende blik die mij, maar ook de rest van het gezin ontkomt er niet aan, van top tot teen opneemt. Soms kan de blik dan opeens halverwege stokken en komt er bijvoorbeeld een vraag over de herkomst van een kledingstuk, waar, afhankelijk van het antwoord weer de “tsss” of goedkeurend “hmm” te horen is. Het liefst hoor ik het laatste, ik doe dus erg m’n best om “hmm” te horen.

Je zou er werkelijk onzeker van worden of minstens een beetje van in de war.

Zo hadden we de afgelopen week aan tafel weer een zeer boeiende discussie over onderwerp ‘kabouters’. Nu zullen er mensen zijn die zeggen dat kabouters niet bestaan, maar daar ging het in dit geval niet om.

Deze discussie ging over de grootte van kabouters. Manlief wist te vertellen dat de kabouters die hij tot dan toe had ontmoet niet groter waren dan één el, van elleboog tot vingertop. Een el is bij hem natuurlijk groter dan bij zoon van 5, maar de grootte waarop S. kabouters kende, paste tussen duim en wijsvinger. Baas B. was het hier helemaal niet mee eens en mat vanaf het tafelblad tot flink boven zijn hoofd de afmeting van de gemiddelde kabouter af, waarop wij ons vertwijfeld afvroegen of hij misschien niet een dwerg bedoelde. Dit was zeker niet het geval, tot ik de heldere ingeving kreeg en vroeg of hij dit met of zonder puntmuts bedoelde. Hij bedoelde mét puntmuts, ja hééé.

Het lastige was wel dat kabouter Plop geen puntmuts heeft maar een hangmuts, die soms opeens (plopperdeplop) omhoog gaat. Was deze dan kleiner of groter dan de gemiddelde kabouter?

Oudste dochter die flink mee discussieerde werd opeens even weer niet zichzelf en riep uit: “Jongens waar gáát dit over, kom op zeg, kaboúters!”

Het viel stil aan tafel.  Vijf hoofden met licht geopende monden draaiden verbaasd haar kant op en keken haar met ogen vol onbegrip aan. Dit duurde trouwens niet lang. Een zucht van opluchting was hoorbaar toen ze weer zichzelf werd en klagelijk uitriep:

“Ik wil ook zo’n muts die omhoog gaat als ik verbaasd ben”.

Ja meisje, dát snappen we!

plopperdeplop

plopperdeplop

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s