Koninklijke zorgen

Ach mensen, Koning Willem Alexander is geen koning meer!

Daar breng ik me toch wel een tijding he. Tenminste, dat denk ik, misschien vertel ik niets nieuws. Dat kan ook.

Vanmorgen toen Billy wakker werd, hoorde ik hem vanuit zijn bed roepen: ‘Pap, Willem Alexander is toch geen koning meer nu?’

‘He?’ Riep vader-de-man.
‘Ja, Alexander is geen koning meer!’ verkondigde hij. Onze Billy, meteen na het ontwaken al bezig met het nationale wereldnieuws.

Ik schrok er trouwens best wel van, blijkbaar had ik toch wat gemist de afgelopen dagen.

Hoewel ik mijn wekker om 6:30 gezet, zodat ik nog net het nieuws van 7:00 op de wekkerradio mee kon krijgen, had ik vanmorgen niets opmerkelijks gehoord.
Raar toch, gaat men dan zomaar weer over tot de orde van de dag? Men kan onze koning toch niet zomaar uit z’n ambt zetten? Onze eigen Willy de Koning!
En Maxima, zou zij nog wel Koningin zijn, of was haar eenzelfde lot beschoren? Het ging toch juist prima met het koningshuis? En die wintersport-fotoshoot van laatst, was toch weer reuze gezellig geweest, toen leek er nog niets aan de hand!
Mén, er gebeuren echt rare dingen hoor, vandaag-de-dag.

Maar wat wil je ook; het is maart he! En maart roert zijn staart.

Daar heb je ’t al, dan zie je dus opeens dit soort dingen:

 

Koning, Willem, Alexander, maart, baart

In maart, kreeg Koning Willem A. een baard

Man o man o man, ZKH…ook dat nog. Ik dacht dat ik toch duidelijk genoeg was geweest, de vorige keer

Dat is dus typisch weer maart. Het is sowieso altijd al een wat onzekere maand, omdat je nooit weet hoe die staart nou weer roert. Het kan alle kanten opzwaaien.
De ene dag zwiept storm om het huis en regent en hagelt het of de wereld zal vergaan, terwijl je de volgende dag lente kunt ruiken.
Ik word er zelf ook wat labiel van. Mijn buien schommelen zo vreselijk op en neer in maart. De ene dag huil ik tranen met tuiten, zomaar, een andere dag ben ik ineens weer mijn vrolijke zelve.
De enige zekerheid hieromtrent is dat het maart is. Als L. me dan weer raar aankijkt, zeg ik: ’Ja man, máárt… roert weer met z’n staart. En voorlopig is het nog niet afgelopen, want April doet ook maar wat ie wil.
Maar… in Mei… is het allemaal weer voorbij.’

Ik ben dol op weerspreuken zoals je ziet.

Verrukkelijke waarheden die altijd kloppen. Die bieden tenminste wat houvast.

Zoals wanneer L. in het prille voorjaar altijd blij verrast uitroept: ’Hé, een zwaluw’, ik het dan niet laten om belerend met mijn vinger in de lucht te spreken: ‘Jaaa, maar één zwaluw maakt nog geen zomer’. Ieder jaar weer.
Een paar keer.
Ik snap trouwens niet waarom ie het nog steeds zegt met mij in de buurt. Je zou er toch zat van worden.

En als er ochtenrood of avondrood aan de horizon te zien is, roepen we ook steevast: ‘Ochtendrood, water in de sloot… of was het nou ávondrood, water in de sloot’.

En dat is ook altijd weer hetzelfde geëmmer trouwens, want dan komen we er niet uit. Behalve vader de man, die weet het dan natuurlijk wel en roept iets van: ‘Het is;  Avondrood, mooi weer aan boord’.
‘Neeee’, roept de rest dan, ‘dat rijmt niet’. Waarna hij voor de zoveelste keer geduldig uitlegt dat dat niet hoeft, omdat die spreuk nu eenmaal zo gaat. Maar wij vragen ons toch af of het dan niet ‘óchtendrood, mooi weer aan boord’ is.
De discussie verzandt meestal allerlei andere onzin, maar het mooie is dat de volgende dag altijd wel iemand kan roepen dat ie gelijk had. Of er nu water in de sloot ligt of dat er mooi weer aan boord is.

 

urbanus, spreuk, maart

Bron: Ubanus

 

Maar voorlopig zitten we er toch nog maar mooi even mee. Met maart, en alle ellende van dien. Én dat gedoe met ZKH Alexander hè.
Hoewel dat uiteindelijk misschien toch nog meevalt.

Want toen Billy vanmorgen vanuit zijn bed vervolgens vroeg hoe het nou verder moest met W. Alexander, hoorde ik L. zeggen dat hij van niets wist. ‘Nee?’ riep Billy verbaasd ‘we hadden het er toch gisteren over gehad?’. Zijn vader kon zich echter volstrekt niets van die strekking herinneren.

‘Nou’, zei Billy gelaten, ‘dan zal ik het vannacht wel gedroomd hebben’.

 

 

spreuk, weer, maart

 

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “Koninklijke zorgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s