huishoudelijke opvoeding

schoonmaken

Stel je gewoon eens even voor:

Je hebt een puberdochter van een jaar of 13, op zo’n leeftijd waarop ze ’t net niet allemaal meer even weten. Lief dat ze dan zijn! Maar ach, het gaat allemaal niet vanzelf.

Maar dan: dan kom je ’s avonds thuis, je opent de voordeur en een frisse lentegeur komt je tegemoet. Allesreiniger bloemen, een frisse bloemengeur voor een stralend schoon huis.ajax Er hangt een dekbed over de balustrade te luchten, de stofzuiger staat net gebruikt op de overloop. Er wordt gedweild door die dochter, alsof haar leven ervan afhangt. Nou dat.

En dat het bed daarna wordt opgemaakt, de hamster intussen fris en fruitig tussen het knisperende schone hooi zit te knipperen om even later te worden teruggezet wordt op z’n plekje in die schone slaapkamer.

De wasmanden zitten boordevol met was. Dat wel natuurlijk… Maar dochter zingt ondertussen wel een vrolijk liedje.opruimen

‘Oooh’ hoor ik je al vol verlangen zuchten ‘hou maar op met je utopische verhalen, dit klinkt te mooi om waar te zijn!’

Maar nee, dat was het nog niet. Lees nog even mee.
Dit gebeurt dan iedere week. Ie-de-re week is die slaapkamer superschoon gedweild en opgeruimd. Iedere dag, is het bed netjes opgemaakt, de kleren opgeborgen. Tiptop.

En dat je dan als moeder zegt: ‘Nou nou, nu al weer? Is dat nou echt nodig? Je hoeft toch niet iedere week te dweilen en je bed te verschonen?’ (dat het zover komt hè?)
En dat die dochter dan zegt: ‘Natuurlijk wel, wat zeur je nou, het is toch heerlijk schoon?’

Dat was een wonderschoon verhaal. Jawel.

En wat? Ik zal het je vertellen;
Het gebeurt dus echt hier, hè! Niet gelogen! Niks niet utopie, dit is de glanzende werkelijkheid in dit huishouden.

Ik kan het zelf na zoveel weken nog steeds niet helemaal geloven, hoewel ik het met eigen blote ogen heb gezien en met mijn eigen blote neus heb geroken.
Er gebeuren iedere dag nog wonderlijke dingen. En dit is er een van.

Oh wacht; en dat die dochter zegt: ‘Dan kan ik altijd zóóó  lekker slapen, als alles weer schoon en opgeruimd is’. (Zie mij instemmend knikken en traantjes wegpinken)

Snap je dat ik daar ook heerlijk van kan slapen?
Want als ik wakker wordt, is het nog steeds zo! Niet dat ik jullie jaloers wil maken eigenlijk wel natuurlijk, maar , dit gebeurt hier gewoon!
Ze heeft bij tijden rare streken, die dochter, is daarnaast regelmatig zeer puberaal onredelijk. Maar met de hygiëne is het dik voor mekaar!

Onder de schoonmaakgeluiden keken wij intussen met de voetjes omhoog naar het nieuws. We hoorden over de ongelijkheid van vrouwen op de arbeidsmarkt, een nieuwsitem over nieuwe CAO’s voor deze en gene en daarna dat eczeem flink in opmars is. Volgens huidspecialisten kan de forse stijging te maken hebben met het feit dat we in een steeds beter beschermde omgeving leven, waardoor we minder worden blootgesteld aan bacteriën die juist beschermend kunnen werken. Met andere woorden zeggen internationale huidspecialisten: „Een beetje viezigheid kan geen kwaad”.

Man en ik knikten elkaar eens toe. ‘Nou, daar zullen wij hier niet zo snel last van krijgen ’ zeiden we tevreden en draaiden ons hoofd weer naar het scherm. Tot we elkaar opeens verschrikt aankeken en vervolgens, met een blik naar de schoonmaakgeluiden boven zuchtten; ‘Als zij maar geen last van eczeem krijgt.’

En zo heb je, voor je het weet, er een nieuwe zorg bij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s